Americka brusnica

Americka brusnica

Brusnica se bere u jesen a do tada se naravno gaji. Ova biljka se uzgaja u Evropi, Africi, Aziji ali je ipak ovaj ukus karakteristican za americke kuhinje. Tako da se brusnica gaji i u Americi.

Americka brusnica raste divlje tano gde ima vinograda i vinove loze i u pescanim mocvaram Severne Amerike.

Brusnicu su upotrebljavali jos i americki Indijanci i koristili je kao dodatak hlebu, slatkim poslasticama s medom ili kao zacin za jela sa mesom.

Uzgoj brusnice je poceo u u ranim 1800-tim godinama, u podrucju Massachusetts poznat kao Cape Cod. Vrlo brzo nakon toga dolazi do sirenja proizvodnje najpre e u New Jerseyu (1830-ih godina), zatim se americka brusnica seli u Wisconsin (1850-tih), pa Pacific Northwest (1880-tih godina).

Gajenje brusnice nije bas tako lak zadatak. Za razliku od bilo koje druge biljke na ovim prostorima, brusnica se gaji na vodi i peskovitom zemljistu. Znaci, voda je osnovni izvor zivota za americku brusnicu.

Zato je neophodno konstantno odrzavati optimalan nivo vode u mocvarama. Tokom zime, ova polja su potopljena u vodi. U prolece, brusnica cveta i voda je bitan faktor u zaštiti cvetova od smrzavanja. Plodovi brusnice pristizu na jesen.