Brusnica kao lek

Brusnica kao lek

Brusnice su prvi put spominju u receptima u ranim 1700-tim godinama. Za ovu biljku su dobro znali mornari i koristili su je kao sredstvo za prevenciju skorbuta, sto je veoma bitno kada se zna da je ova bolest veliki neprijatelj mornara koji veliki vremenski period provode na moru u nedostatku vitamina, pogotovo vitamina C.

Brusnica je veoma zdrava i lekovita hrana, bogata vitaminima i mineralima a sadrži svega 47 kalorija po soljici voca. Brusnica je posebno bogata vitaminima A i C i kalijumom. Ovo voce je bogat izvorizvor bioflavonoida. Fitokemikalije koje djeluju kao antioksidansi.

Nedavne studije pokazuju da može ponuditi zaštitu protiv bolesti bubrega, nekih vrsta raka i infekcija.

U razvijenim zemljama sveta sok i caj od brusnice se najcesce upotrebljavaju kao sredstvo za lecenje mokracnih puteva zahvacenih infekcijama koje nastaju pod uticajem bakterija (eserihija, helikobakter…)

Sveže brusnice mogu se naci u vecini prodavnica tokom jeseni i pocetkom zime. Tada su jarko crvene boje. Nakon toga, brusnica je dostupna tokom cele oblike u susenom obliku i tada ima tamno crvenu boju.

Sok i caj od brusnice se naravno mogu nabaviti tokom cele godine i ova dva napitka su sinonim za zdrav zivot uz pomoc lekovitih napitaka. Brusnica kao lek ima veoma dobru reputaciju koja se iz dana u dan siri kroz sve vise zemalja sveta.

Advertisements